Historiebloggen: Tuveraset (Dag 277)

Jag fick lära mig om en ny svensk stor händelse häromdagen, något som jag aldrig hört om innan. Nämligen Tuveraset som skedde den 30 november 1977 på Hisingen i Göteborg.
Har.
Aldrig.
Hört.
Aldrig.
Hört.
Talas.
Om.
Sådan här information svider i mig att jag inte känner till sedan innan. Det är min plikt som medmänniska att veta om att folk, till och med i säkra Sverige, har upplevt jordskred.
Detta var vad som hände (saxat från Wikipedia):
"Tuveraset, även kallat Raset i Tuve, var ett kraftigt jordskred som inträffade klockan 16:09 den 30 november 1977 i Tuve på Hisingen i Göteborg. Det krävde nio dödsoffer och är därmed en av de värsta naturkatastroferna i Sverige i modern tid
Jordskredet inträffade då en stor yta regnmättad lerjord, folkligt kallad hisingslera, under ett villaområde kom i rörelse och kanade längs den sluttande berggrunden. Raset förflyttade ett område stort som 37 fotbollsplaner som på några sekunder gled mot Kvillebäckens dalgång. Omkring 300 000 kvadratmeter mark flyttades, nio personer dödades, 62 människor skadades, 436 blev hemlösa och 67 hus rasade samman. Även elnät, telenät, vatten- och avloppsledningar blev förstörda, vilket även drabbade många hushåll utanför själva rasområdet.
Orsaken till katastrofen var bland annat att intensiva höstregn hade skapat ett extremt högt vattentryck i marken och på så sätt försämrat stabiliteten. Det spekulerades också i att tensider från tvättmedel hade förändrat kalciumjonerna i leran och gjort den lösare. En breddad vägbank och ändrade grundvattenförhållanden på grund av ett nytt bostadsområde gjorde att lasten blev för stor och leran började röra på sig."
Huva!